Tréner reprezentácie Slovenska v plávaní Vladimír Železník pred ME v Glasgowe : ,, Som spokojný s daným stavom ! "

V pondelok 02.12. skoro ráno naberá smer škótsky Glasgow naša plavecká reprezentácia, ktorá sa od 4. do 8. decembra 2019 zúčastní na ME v plávaní v krátkom bazéne. Slovensko budú pod trénerským vedením Vladimír Železník a Karel Procházka reprezentovať traja muži a to Richard Nagy, Tomáš Klobučník a Adam Rosipal, zo žien pocestujú na ME Andrea Podmaníková, Nikoleta Trníková, Sabína Kupčová, Veronika Kolníková, Miroslava Záborská, Zuzana Pavlíkovská, Martina Cibulková, Robin Reindl, Zora Ripková. Realizačný tím tvorí vedúci akcie Miroslav Nowak, dôelžitým faktorom sú aj dvaja fyzioterapeuti a to Ján Blanár a Beáta Šoltesová a mentálnym coachom je Peter Bielik. Pozrime sa spoločne na to, aké očakávania od nadchádzajúceho šampionátu má náš hlavný tréner Vladimír Železník.

Pán tréner, ME v krátkom bazéne sú na programe od 4.do 8.decembra 2019 v škótskom Glasgowe. Na ňom nás bude reprezentovať spolu 12 plavcov, teda 9 žien a 3 muži.  Ste spokojný s daným stavom, alebo sa dalo z toho vyťažiť predsa len viac ? Ako ste vnímali celý proces postupom času a to ako sa jednotliví reprezentanti kvalifikovali na ME ? 

,,Určite som maximálne spokojný s daným stavom. Myslím si, že systém plnenia limitov sme nastavili ideálne. Reprezentanti plnili limity priebežne a aktuálne k danému obdobiu i keď si myslím, že reprezentant limity musí plniť z plného tréningu, pokiaľ chce dosiahnuť dobrý výsledok na ME. Väčšina reprezentantov splnila limity už na prvých pretekoch - Plzenské šprinty a potom na SSC v Gyori. "

Od koho môžeme reálne očakávať najlepšie výsledky podľa Vášho názoru a máme na to, aby sme domov priniesli aj nejakú medailu ?

,, Najlepšie výsledky očakávame od Riša Nagya a samozrejme treba spomenúť aj Tomáša Klobučníka, Andreu Podmanikovú, alebo juniorskú hviezdu Nikoletu Trníkovú. Naše ambície na každých vrcholných podujatiach sú vysoké, ale reálne nejaké finále, semifinále bude pekným úspechom."

Kto sa nachádza momentálne v najlepšej forme ?

,,  To sa dá ťažko povedať, všetko závisí od toho v akej fáze sa daný pretekár nachádza. Určite dobre vyzerala Andrea Podmaníková a treba spomenúť Nikoletu Trníkovú, ktorá má fantastickú formu a všetci dúfame, že tieto pekné výsledky dokáže ešte vylepšiť na ME. Čo sa týka Riša a Tomáša, budem sa vyjadrovať opatrne, nechcem chalanov vyplašiť, ale forma pomaličky graduje a nechám sa prekvapiť ich výsledkami. Adam Rosipal je mladý pretekár, ktorý môže len milo prekvapiť."

Vyzerá to tak, že pomaly ale isto začínajú našej reprezentácii dominovať ženy. Čo ako chlap s tým mienite urobiť ?:)

,,  Viete, existujú v každom športe určité obdobia dominancie ženskej, alebo mužskej populácie a my teraz máme akurát viacej žien, len toľko k tomu. Už som urobil, odchod od rodiny do Dukly, kde je dominacia chlapcov."

Zaujímavé je sledovať prechod našich Top juniorov do seniorského tímu, tento rok sa naši juniori javia naozaj vo výbornom svetle, čo urobiť pre to, aby nám nezmizli kdesi ,, do prázdna ? "

,, Áno, táto téma rezonuje nielen dnes, ale bola spomínaná už niekoľkokrát v minulosti. Jednou z mála možností je Dukla, v ktorej zhodou okolností trénujem, potom sa treba zamyslieť nad potrebou vytvoriť pre týchto Top juniorov podmienky, aby ani nepomysleli nad odchodom niekam do cudziny."

Vyzerá to tak, že mladí sú naozaj veľmi dobre našľapaní, od koho si sľubujete najlepšie výkony ?

,, Samozrejme od Nikolety Trníkovej, ktorej budeme všetci držať palce. Nejakými rekordami môže prekvapiť aj najmladšia reprezentantka  Sabína Kupčová. "

V závere sa spoločne pozrime na najväčšie škótske mesto a po Londýne a Birminghame tretie najväčšie mesto v Spojenom kráľovstve, na Glasgow, Čo hovoríte na dejisko ME , ktoré ste už Vy osobne zažili minulý rok ?

,,  Glasgow ako mesto Irish Pubov sa mi veľmi páči, absolvovali sme tam minulý rok ME v dlhom bazéne. Bazén je naozaj super, podmienky sú tiež výborné, už len podať čo najlepšie výkony."

Táto výprava má bohaté zastúpenie nielen v plavcoch, ale aj v realizačnom tíme, čo si určite ako hlavný tréner pochvaľujete. A možno aj tieto ME v Glasgowe budú pre Vás osobne čímsi pamätným, ako napríklad Belehrad alebo Izrael, čo poviete ?

,, Neviem presne koľké ME sú to v mojom prípade, ale jedno viem určite, že sa tam veľmi teším. nakoľko ideme dosť početná výprava, pričom v realizačnom tíme máme mentálneho coacha, dvoch fyzioterapeutov, videanalytika a pod. Toto sú tie prvé krôčiky k tomu, aby sme i my na tom našom malom Slovensku ukázali, že máme plavcov, ktorí sa vedia pobiť o tie najlepšie umiestnenia nielen doma, ale i v zahraničí, napr. na ME alebo na MS. Moje Top ME juniorov boli v srbskom Belehrade, ktorých sa zúčastnili traja plavci z Topoľčian pod mojím vedením - T. Klobučnik, M. Medo a N. Neuwirth. A ďalšia perlička - na ME seniorov v krátkom bazéne v Izraeli sa zúčastnili dokonca štyria odchovanci z Topoľčian - T.Klobučnik, Pavol Jelenák, Miroslav Aschegeschwantner a Andrea Poddmaníková. Raritou bolo, že z každých ME alebo MS sme si priniesli nový rekord Slovenska a rekord s každým pretekárom. "
 

Náš hlavný tréner Vladimír ŽELEZNÍK :

V žiackych kategóriách niekoľkonásobný majster Slovenska v plávaní. Od roku 1981 do 1984 študoval na strednej škole v Banskej Bystrici a bol plavcom vrcholového strediska Dukla. Je niekoľkonásobným medailistom z majstrovstiev ČSSR v juniorskej a seniorskej kategórii. Bol členom širšej československej seniorskej reprezentácie. Úspešne vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu v Bratislave. Jeho trénerská kariéra začala v roku 1993 v rodných Topoľčanoch, kde postupne vybudoval silný plavecký klub, ktorého plavci dosiahli úspechy na majstrovstvách Európy v Srbsku, Fínsku, Francúzsku ,Chorvátsku a na majstrovstvách sveta v Turecku, Taliansku a Mexiku Medzi jeho najznámejších zverencov patria: Tomáš Klobučník, Andrea Podmaníková, Jozef Beňo, Pavol Jelenák, Miroslav Aschegechvantner, súrodenci Medovci, Norbert Neuwirth a ďalší. V súčasnosti je trénerom seniorskej reprezentácie Slovenskej republiky.

Patrik Pavelka