Diaľkoplavkyňa a rekordérka Zuzana Jusková na pultoch kníhkupectiev

Príbehy 50-tich žien a dievčat z Čiech a Slovenska, ktoré posúvali hranice. Nenápadné ale vytrvalé rebelky bojovali za práva žien, snažili sa uplatniť v umení, športe alebo vo vede. Niektoré z nich používali aj naozajstné zbrane, no väčšina z nich len svoj hlas, svoj um, vytrvalosť a lásku, lásku k umeniu, k ľuďom, k svojej krajine. Niektoré známe, iné zabudnuté, no všetky si zaslúžia našu pozornosť, pretože ako kvapky na kameni krôčik po krôčiku, prešliapali cestičku ďalším. A v tejto spoločnosti sa ocitá aj naša diaľkoplavkyňa ZUZKA JUSKOVÁ.

Dokázala to, čo ešte žiadna Slovenka. A dokonca pokorila aj slovenských mužov. Preplávala La Manche aj napriek tomu, že sa bojí otvorenej vody a všetkého živého, čo sa v nej nachádza. 16.augusta 2017 prekonala kanál La Manhce za 11 hodín a 16 minút a vytvorila Slovenský rekord. To všetko o našej diaľkoplavkyni Zuzane Juskovej už veľmi dobre viete, ale 18.okóbra 2019 vychádza na knižných pultoch novinka pod názvom - Kvapky na kameni, ktorá mapuje život 50-tich českých a slovenských rebeliek.,, Zomlelo sa to veľmi rýchlo, koniec - koncov bola som oslovená autorkami koncom januára 2019. Túto knihu obe autorky riešia už dlhšie, len v podstate stále hľadali koho by pridali do povestnej 50-tky. A prečo 50-tky ? Ide o akýsi symbol Československa, aspoň tak mi to vysvetlili..Sú tam ženy, ktoré zmenili históriu Českej, Slovenskej a aj Československej republiky. Rodilo sa to veľmi dlho a písané je to veľmi odľahčenou formou, ide nenáročné a veľmi ľahké čítanie. Je to vhodné aj pre decká od 10 do 12 rokov, o každom človeku, ktorý niečo dokázal. Je to rýchly priebeh života 50-tich žien, aby sme v ukázali všetkým v dnešnej dobe, že nie každý to mal v živote ľahké.A napriek tomu sme zabojovali  a išli sme vpred napriek veľkým nepriazniam osudu, posmeškom, chorobám, operáciám, až po poslednú kvapku, ktorá padla na kameň a zostala tam navždy." Viera Čáslavská, Marika Gombitová, Hana Hegerová,Božena Slančíková Timrava, Marta Kubišová, Anastasija Kuzminová - to je len zopár zaujímavých mien, ktoré v knihe nájdeme a dozvieme sa zo života o týchto známych osobnostiach viac. Naša rekordérka je veľmi rada, že sa ocitla práve v takejto spoločnosti : ,, Kniha vychádza k 18.okóbru 2019 a priznám sa, ste prví, ktorí ju držíte v ruke, takže som ešte všetky príbehy jednotlivých žien nestihla prejsť.Priznám sa, mám v sebe veľkú dávku eufórie a emócie, pozerám, že v akej spoločnosti žien som sa ocitla. Viete, je to všetko v krátkosti napísané, ale naozaj výstižne.Je tam všetko doležité, " vraví Zuzana. Kniha zachytáva život žien už od roku 1869, ktoré to ani vtedy nemali jednoduché, nepoddali sa a išli si za svojim cieľom a môže byť vhodným darčekom pod vianočný stromček na nadchádzajúce najkrajšie sviatky roka. ,, Mám dve deti, každé jedno knihu dostane, aby ju mali pre seba. Aby ju svojim deťom mohli čítať a ja pre zmenu mojim vnúčatám, " usmieva sa Zuzka.

Novinky so Zuzkou Juskovou 

Od Zuzany sme chceli vedieť ako sa má koncom roka 2019 a čo má nové ? ,, Spoločne so skupinou Pink Ladies sme dostali povolenie ako prvá slovenská ženská štafeta, ktorá bude plávať La Manche v septembri 2020, tak sme si spoločne vymysleli, že preplávame Dunaj celým územím Slovenskej republiky, asi 145 km. Každá si poplávala dve hodiny a mám úprimnú radosť, že som baby spoznala a uvideli to, o čom som pred mojim rekordom veľmi nerozprávala. Asi mali veľký kohútik a boli presvedčené, že ich nič nemôžete prekvapiť, tak snáď z nejakého 100.poschodia zišli na samotné prízemie a vidia to konečne reálne a majú pred tým veľký rešpekt. Uvidím, či to dajú a či sa zostava meniť nebude," zamýšľa sa Zuzka. V jednom z posledných článkov o Zuzane Juskovej sme Vás informovali o tom, že už netrpezlivo vyčkáva termín na vychutnanie si Gibraltáru. V akom štádiu je to momentálne ? ,, Trochu to stagnovalo, boli tam nejaké politické rozbroje, oboznamovali plavcov, že sa neplávalo, ale už je to v poriadku a ja verím, že už na jar to výjde a ja budem prvá v poradí, aby sa to celé uskutočnilo. Termín stále neviem, dlhšie dopredu vám vedieť nedajú. Zrazu vám povedia, o tri mesiace idete, beriete, či neberiete termín ? Verím, že tie termíny sa prekrývať nebudú. Gibraltár pôjdem samostatne, La Manche ideme s babami ako štafeta. Dôležité je, aby to nevzdali. Už majú mierne pochybnosti, pretože si to chvíľu vyskúšali a naozaj to ľahké nie je. Keď som to ja sama dala, každá jedna musí bezpodmienečne vydržať tú chvíľu v tej vode," uzatvára Jusková.
 

Patrik Pavelka