Svetové Plážové hry ANOC Dauha/ Quatar s našou diaľkoplavkyňou Karolínou Balážikovou

V priebehu šiestich športových dní 12.-17.10.2019 sa v katarskej Dohe na dvoch športoviskách / Katara Beach a Gharafa Club/  stretlo 1237 športovcov z 97 krajín sveta v 14. disciplínach. V troch má zastúpenie i Slovensko. Dnes o 5:05h SEČ sa na štartovú plošinu pretekov na otvorenej vode na 5km trati stretla naša juniorská diaľkoplavkyňa Karolína Dubčáková Balážiková ako najmladšia účastníčka so skúsenými staršími pretekárkami, medailistkami z MS i ME. USA a Japonsko svojích pretekárov v tejto discipíne tesne pre začiatkom plážových hier odvolalo. Kanadská výprava dnes ráno svojim pretekárom štart nepovolila. To všetko s ohľadom na ťažké klimatické podmienky. Pocitová teplota vzduchu v priebehu dní cca 39 stupňov , teplota vody priebežne monitorovaná cez satelit varírovala medzi 32-34 stupňami aj napriek ľadu, ktorý organizátori na chladenie vody používali  a vysoká vlhkosť vzduchu. Dnes ráno pred pretekom o 4:50h namerané hodnoty -teplota vzduchu: 30,8 stupňa , teplota vody 32,6 stupňov , vlhkosť vzduchu 81,7% a zhodnotenie podmienok pre štart: risk- extreme. 

V disciplíne 5 km ženy nastúpilo na štart 26 pretekárok z 19 krajín sveta. Víťazkou sa stala De Jesus Soares Ana (BRA) s časom 0:59:51, aktuálna víťazka na 5 km a 25 km z MS v Gwangju, piata na 10 km z MS v Gwangju a druhá v celkovom hodnotení Svetového pohára v tomto roku. Karolína Balážiková v dnešnom preteku obsadila 21. priečku s časom 1:07:08 hod a stratou na víťazku +7:17 min. Česká pretekárka Alena Benešová obsadila 17. pozíciu. Štyri pretekárky preteky nedokončili.

V disciplíne 5 km muži nastúpilo na štart 26 pretekárov z 21 krajín. Víťazom sa stal Guidi Marcello (ITA) s časom 0:55:25 min. Tohtoročný majster sveta na 5 km z Gwangju a celkový víťaz Svetového pohára maďarský reprezentant Kristof Rasovszky dohmatol na 17.pozícii. Výborne preteky zvládli i plavci zo susedného Česka. Matej Kozubek - štvrtý z MS Gwangju a celkový víťaz Európskeho pohára dohmatol na 11. pozícii  a Vít Ingedult na 15. pozícii.  Dvaja plavci preteky nedokončili. Plávalo sa na 1250 m okruhoch. Podmienky boli ťažké od samého začiatku nielen teplotou, ale aj nestabilnou štartovou plošinou sa plavci hneď v úvode vytrápili, kde sa museli navzájom podržať, aby predčasne neodštartovali pri kolísaní pontónu pri pomerne silnom vetre a následne vlnách. Organizátori však dnes výnimočne aj na 5 km trati povolili občerstvovanie. 

Karolínu už dnes pred polnocou čaká transport z hotela na letisko, keďže o 02:15 hod odlieta späť do USA , kde momentálne študuje na univerzite a trénuje pod vedením nového trénera Jasono Hiteho. Prajeme jej šťastný let, skorú regeneráciu, veľa energie do ďalších tréningov a mnoho splnených plaveckých snov.

Patrik Pavelka, Mirka Dubčáková
 

Výsledky našich reprezentantov:​

Meno Disciplína Čas Umiestenie Poznámka
Karolína Balážiková 5km 1:07:08 21/26