Piaty, záverečný deň MEJ a LSU - slovenské rekordy a šieste finálové miesta

Piaty, záverečný deň  – Nový slovenský seniorský rekord Tomáša Klobučníka na LSU, vyrovnaný slovenský juniorský  rekord Barbory Mišendovej a jej pekné šieste miesto vo finále na MEJ, rovnaké umiestnenie, v rovnakej disciplíne aj Katka Listopadová na LSU.

Ranné rozplavby na MEJ v Poznani začali disciplínou 50 m voľný spôsob, kde Rus Evgeny Sedov vytvoril časom 22,20 sek. nový juniorský Európsky rekord. Naše tri dievčatá štartovali v  disciplíne 50 m motýlik, kde sa najlepšie predstavila Baška Mišendová, ktorá skončila na výbornom ôsmom mieste v najlepšom osobnom čase 27,48 sek. a postúpila do semifinále. Carmen Mikušová plávala tiež v osobáku, keď časom 29,20 sek. obsadila 36. priečku. Karolíne Hájkovej sa nepodarilo zaplávať osobák a skončila časom 29,41 sek. na 40. mieste z 58 pretekárok.  Poobede  v semifinále stlačil Evgeny Sedov svoj čas z rána na neuveriteľných 22,06 sek. v disciplíne 50 VS a bol to nový Európsky rekord. Našej Baške  Mišendovej sa podarilo stlačiť taktiež z raňajšieho času na 27,42 sek. a to jej nevyšiel dohmat, potešiteľné bolo umiestnenie, lebo postúpila do finále z krásneho 6. miesta. Rus Semen Makovich zaplával vo finále ďalší čas s prívlastkom Európsky rekord,  4:14,65 min. na 400 polohové preteky. Očakávaný Európsky rekord padol aj v disciplíne 100 m prsia, kde olympijská hviezda Litovčanka Ruta Meilutyte zaplávala neskutočných 1:05,48 min. Najlepší výsledok na MEJ zaplávala Barbora Mišendová, ktorá skončila vo finále na 50 motýlik na vynikajúcom šiestom mieste a to zlepšeným časom 27.37 sek. ktorý je na stotinu rovnaký ako juniorský rekord Katky Listopadovej. Ináč ako s Európskym rekordom  nemohla skončiť štafeta z Ruska v disciplíne 4 x 200 m voľný spôsob, kde dievčatá deklasovali druhé Nemky náskokom 6 sekúnd s výsledným časom 8:01,62 min. Rusi kraľovali aj v mužskej štafete 4x100 m polohové preteky a vytvorili nový Európsky rekord časom 3:37,93 min.

Na LSU v Kazani sa darilo posledný piaty deň aj Tomášovi Klobučníkovi, ktorému sa podarilo na Slovensku ovládnuť všetky tri prsiarske disciplíny, keď v rozplavbách vytvoril nový slovenský rekord  na 50 m prsia časom 28,20 sek., ktorým uchmatol šprintérovi Marekovi Botíkovi  v tejto disciplíne jeho pôvodný rekord o tri stotiny sekundy a postúpil z 10. miesta do semifinále. Karin Tomečková zaplávala svoj  najlepší čas na 50 m znak 29,90 sek. a obsadila celkové 22. miesto zo 43 pretekárok. Katka Listopadová získala najlepšie umiestnenie z plavcov na Univerziáde a to pekným šiestym miestom vo finále na 100 m motýlik, v čase 59,57 sek. Škoda že sa Katke nedarilo tak ako v sobotu v semifinále, lebo včerajší čas by jej zabezpečil bronzovú medailu. Tomáš Klobučník už tiež neobhájil svoj čas z rozplavieb a časom 28,59 obsadil konečné 15. miesto.

Dá sa povedať,  že Rusi na LSU  aj na MEJ celé preteky doslova ovládli, veď na MEJ získali spolu 34 medailí, z toho až 24 zlatých. Uznanie patrí aj našim kolegom z Česka, ktorí sa v celkovom poradí štátov umiestnili v Poznani na peknom štvrtom mieste pred Maďarmi, Poliakmi, Španielmi či Talianmi. Tu sa odzrkadlila ich práca s mládežou, kde veľké peniaze sú u nich vynakladané na pravidelné štvrťročné reprezentačné sústredenia a nemalú mieru hrajú aj bazény, ktorých je v Česku naozaj dostatok, čo im môžeme len závidieť a k výsledku poblahoželať. My si zoberieme príklad z  práce našich kolegov a ostáva už len veriť,  že naša vláda si zoberie príklad zo starostlivosti o šport  v podobe financovania výstavby nových športových objektov. Alebo sa mýlim a 6 (slovom: ŠESŤ) regulárnych bazénov na celom Slovensku je „dostatočný počet“ a ak sa nám nedarí,  prejdime z plávania všetci na futbal, lebo futbalové štadióny sú na Slovensku dnes v kurze. Nič to že nie sú atletické štadióny, keď sme mali, aj máme na Slovensku atlétov  svetovej úrovne, nevadí že nemáme hokejové štadióny,  keď sme majstri sveta v hokeji a naši hokejisti sú vyhľadávaní  v najlepších svetových ligách. Zabudneme  aj na, to že  Martina Moravcová bola niekoľko rokov svetová plavecká hviezda a najlepšia Slovenská športovkyňa. Prepáčte, ale neviem si  spomenúť na výborné výkony slovenských futbalistov, ktorými si zaslúžili toľko prehnanej pozornosti od našej vlády.

Aj napriek našim skromným podmienkam, musím poďakovať všetkým našim plavcom, ktorí odviedli svoje maximum a verím, že to je len začiatok ich snaženia, lebo ich ešte čakajú majstrovstvá sveta v Barcelone a juniorské majstrovstvá sveta v Dubaji, na ktoré sa svedomito pripravujú.

 Ivan Šulek – manažér reprezentácie SR v plávaní