Trojstretnutie juniorov SK-CZ-PL

Trojstretnutie juniorov SVK-CZE-POL

Reprezentačný výber mladších juniorov v plávaní sa v Košiciach stretol prvý májový víkend na tradičnom podujatí pod názvom Trojstretnutie juniorov SVK-CZE-POL. Zraz najlepších mladších juniorov Slovenska začal v Košiciach už v stredu 1. mája krátkym sústredením pred dôležitým podujatím, kde plavci vylaďovali formu až do piatku. Štrnásť dievčat a dvanásť chlapcov zo Slovenska si zmeralo sily v olympijských disciplínach na košickom 50 metrovom bazéne s plavcami z Česka a Poľska. Tieto preteky boli previerkou a porovnaním výkonnosti troch krajín pred podujatím EYOF v holandskom Utrechte /14.07.-19.7.2013/, na ktoré bolo možné plniť limity aj v Košiciach.

Ako tomu býva zvykom, celkové umiestnenie národných tímov bolo podľa poradia počtu obyvateľov a veľkosti krajín, teda aj možného výberu z mladých plavcov jednotlivých krajín. Na prvom mieste skončili plavci z Poľska, druhí boli plavci z Česka a na treťom mieste skončili plavci zo Slovenska. Manažér reprezentácie Slovenska v plávaní Ivan Šulek zhodnotil celkové vystúpenie nášho mladého tímu aj napriek umiestneniu pozitívne, lebo v porovnaní s uplynulými ročníkmi bolo naše vystúpenie kompaktnejšie a odstup od najlepších pretekárov z našich susedných krajín nebol až taký veľký ako po minulé roky. O tom svedčia aj výsledky jednotlivcov, kde sme získali spolu 15 medailí v individuálnych disciplínach, z toho tri zlaté, dve strieborné a desať bronzových medailí. Poradie bolo určené na základe výsledkov pretekárov dvoch vekových kategórií a to u dievčat aj u chlapcov. Ak sa pozrieme na zlepšenia našich pretekárov v jednotlivých disciplínach, tak z 26 plavcov zaplávalo 23 časy na úrovni svojho osobného rekordu alebo lepšie, čo znamená že ich osobní tréneri pripravili dobre a oni odovzdali maximum čo bolo v ich silách.

Najlepší z reprezentantov Slovenska bol podľa očakávania Tomáš Púchly, ktorý dokázal poraziť aj o rok starších súperov a zvíťazil v disciplínach 50 a 100 metrov voľný spôsob, kde časom 24.38 sek. resp. 53.05 sek., v oboch prípadoch zaplával nielen svoj najlepší osobný výkon, ale týmito časmi zároveň splnil limity na podujatie EYOF. Najúspešnejšou juniorkou Slovenska bola Patrícia Mižúrová, ktorá zvíťazila v disciplíne 50 metrov voľný spôsob časom 28.04 sek. a zároveň splnila limit na EYOF, druhé miesto si vyplávala časom 2:15.56 min. v disciplíne 200 metrov voľný spôsob a tretia skončila v rovnakej disciplíne aj na 100 metrov, kde časom 1:00,64 min. splnila druhý limit na EYOF. Vyzdvihnúť je potrebné aj vystúpenie Soni Drábikovej, ktorá je tak ako Tomáš Púchly ešte len mladší ročník vo výbere a preto jej umiestnenia majú vysokú hodnotu. Druhé miesto si vyplávala časom 2:44.51 min. v disciplíne 200 prsia, kde splnila limit na EYOF s rezervou až 3 sekundy. Ďalšie dve bronzové medaily získala Soňa za disciplíny 200 a 400 metrov polohové preteky, keď v dlhšej polohovke sa jej opäť podarilo zaplávať o 4 sekundy lepšie ako je limit na EYOF. Z chlapcov bol úspešný aj Jozef Svĕtlík, ktorý opäť ako mladší porazil svojich starších súperov a získal bronzové medaily v disciplínach 100 znak a 200 polohové preteky, kde opäť potvrdil svoje už predtým splnené limity na EYOF v oboch disciplínach. Piatou úspešnou členkou ktorá má úž zaplávanú miestenku na EYOF z Brna na 200 m prsia bola Zuzana Pavlikovská, ktorej sa síce na týchto pretekoch nepodarilo pokoriť limit na EYOF v žiadnej disciplíne, ale aj napriek tomu získala jednu bronzovú medailu na 100 m prsia. Lucia Šimovičová bola úspešná v dvoch svojich disciplínach, keď získala bronz na 100 m motýlik a 800 m voľný spôsob. Po jednej bronzovej medaile vybojovali pre Slovensko aj Juraj Čimbora na 200 m motýlik a Táňa Alexandrová na 400 metrov voľný spôsob. Traja z 26
pretekárov boli povolaní do reprezentácie len na tieto preteky, ale dvom z nich - Rekoš Alexander a Roman Jantoš sa podarilo splniť vypísané limity pre vstup do reprezentácie
práve na tomto podujatí.

Celkové vystúpenie mladých pretekárov zo Slovenska tak zanechalo dobrý dojem a z hľadiska perspektívy nemusíme mať obavy o úspešnosť tohto športu v budúcnosti.

Kompletné výsledky nájdete na: http://www.swimrankings.net/services/CalendarFile/7736/live/

Mgr. Ivan Šulek – manažér reprezentácie SR v plávaní
 

Event reference: