Vodní pólisti Slovenska v skupine s Chorvátmi, Čiernohorcami a Nemcami

V utorok večer v metropole Maďarska vyžrebovali základné skupiny na 34. ME vo vodnom póle mužov a žien, ktoré sa v Budapešti konajú od 12.do 26.januára 2020. Slovensko na žrebe zastupovala dvojica Gejza Gyurcsi, manažér mužskej vodnopólovej reprezentácie a športový riaditeľ SPF Miroslav Nowak. Naši vodnopóloví reprezentanti postúpili do Budapešti po úspešnej kvalifikácii, ktorá sa hrala v NCVP v Novákoch keď zverenci trénerskej dvojice Peter Nižný a Karol Bačo mladší uspeli pred Francúzskom, Ukrajinou a Bieloruskom a postúpili na šampionát z prvého miesta. Naše vodné pólistky majú pred sebou ešte odvetný zápas v boji o postup na tieto ME proti Turecku, ktorý sa hrá v Istanbule v sobotu od 19-tej hodiny. V prvom zápase vyhrali zverenky trénera Milana Henkricha o desať gólov 19:9 a ich postup naberá čoraz viac na realite.

Slovenskí vodnopóloví reprezentanti budú účinkovať v A-skupine. Ich súpermi budú bronzoví medailisti z vlaňajšieho kontinentálneho šampionátu v španielskej Barcelone Chorváti, ďalej Čiernohorci a Nemci.

Na turnaji mužov sa predstaví 16 tímov, v kategórii žien to bude tucet družstiev, medzi ktorými by mohli figurovať aj zverenky trénera Milana Henkricha. Ak naše reprezentantky postúpia na ME 2020, predstavia sa v A-skupine po boku Grécka, domáceho Maďarska, Ruska a lepších z dvojíc Portugalsko/Chorvátsko a Česko/Srbsko.

Zloženie základných skupín na 34. majstrovstvách Európy vo vodnom póle v Budapešti (12. - 26. 1. 2020):

MUŽI

A-skupina: Chorvátsko, Čierna Hora, SLOVENSKO, Nemecko
B-skupina: Srbsko, Rusko, Rumunsko, Holandsko
C-skupina: Španielsko, Maďarsko, Turecko, Malta
D-skupina: Taliansko, Grécko, Gruzínsko, Francúzsko

ŽENY

A-skupina: Grécko, Maďarsko, Rusko, Portugalsko/Chorvátsko, Česko/Srbsko, SLOVENSKO/Turecko
B-skupina: Holandsko, Španielsko, Taliansko, Izrael/Švajčiarsko, Francúzsko/Ukrajina, Rumunsko/Nemecko

Patrik Pavelka